PAOLO ESCO, olejowy guru :diabelski_usmiech
Karetka "za szybko" wiozła kobietę na operację
Zwiń
X
-
Karetka "za szybko" wiozła kobietę na operację
Strażnicy miejscy z Karlina (woj. zachodniopomorskie) wręczyli mandat kierowcy karetki, która na sygnale wiozła na operację kobietę z Koszalina do Szczecina.
Kobieta z odciętym palcem jechała do specjalistycznego szpitala w Szczecinie. - Włączyłem sygnały dźwiękowe, światła błyskowe, i jako pojazd uprzywilejowany ruszyłem w drogę - mówi Zenon Krupczyński, kierowca karetki.
Pojazd jechał ponad 130km/h. Na drodze stał fotoradar straży miejskiej w Karlinie. Kierowca dostał mandat - 400 zł. - Na ambulansie nie ma świateł, a dokumentacja ze szpitala budzi wątpliwości – tłumaczy decyzję Andrzej Kościański, komendant Straży Miejskiej. Sprawę wyjaśnia burmistrz Karlina.
źródło (więcej): onet
-
-
1. Pogotowie powinno wydać oświadczenie, że jechali na bombach i sprawa powinna się wyjaśnić. Sam nie rozumie po co ten rozgłos - dziwne że to trwa 4 m-ce. Jak kierowca jechał bez sygnałów, to mandat się należy. -Takie moje zdanie.
2. Strażnicy Miejscy w Karlinie nie są najgorsi, sam dostałem z tej wsi dwa zdjęcia i dało się negocjować ceny mandatów
Komentarz
-
-
Z własnej wiedzy wiem, iż przejazd takiej karetki na sygnale musi być zgłoszony dyspozytorowi (chodzi głównie o użycie sygnagłów itp). Kiedyś rozmawiałem z zaprzyjaźnionym strażnikiem miejskim, co w takich sytuacja sie dzieje jak własnie karetka jadąca z/do poszkodowanego "wpadnie" na fotoradar. Odpowiedział, że fotoradar pstryknie fotke, ale mając potwierdzenie od dyspozytora, że w tamtym czasie pojazd jechał ratować życie, taka fotografia jest anulowana. Co innego jak nie było uzasadnionej większej prędkości, wtedy mandat sie należy.
Komentarz
-
-
Jednego można tylko życzyć strażnikom z Karlina , jak im się będą palić domy albo jak będą mieć wypadek lub się rozchorują ewentualnie jak bandziory napadną im żonki i dzieci to żeby odpowiednie służby jechały do nich zgodnie z przepisami ruchu drogowego i broń boże nie przekraczały prędkości . Po prostu głupota ludzka nie zna granic .
[ Dodano: Sro 02 Lut, 11 15:35 ]
Zamieszczone przez oolsztyniakże mimo uprzywilejowania ma stosować się do przepisów ruchu drogowego?
- uczestniczy w akcji związanej z ratownictwem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia, albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego
- uczestniczy w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych
[ Dodano: Sro 02 Lut, 11 15:44 ]
Jako że często słyszy się rozmowy na CB czy pojazd uprzywilejowany ma pierwszeństwo to tak w ramach przypomnienia co niektórym naszym kierowcom
Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.
Komentarz
-
-
Nie ma tak , że mimo uprzywilejowania ma stosować się do przepisów ruchu drogowego?
Co do Straży Miejskiej wkurza mnie ich postępowanie szukają tam gdzie jest tylko duża kasa czyli mandaty za prędkość i karanie kierowców zamiast pilnować porządku w miastach.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Może jechać nawet pod prąd - w końcu ratuje życie wiec ....
Za to teraz w tv pokazywali przypadek jak komendant policji skadś tam dostał mandat z fotoradaru.
Napisał odwołanie do gminy gdzie stał fotoradar , przedstawił się , napisał kim jest i 400 zł i 10 pkt. karnych poszło "z dymem" , gość dostał tylko pouczenie bo podobno nie bylo zagrożenia , było późno etc. :shock:
A że wzięłą się za to telewizja to gość trafi teraz przed sąd :lol:Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
Komentarz